Hoe bewijs ik dat ik maagd ben? Vandaag ontving ik een vraag van een vrouw over de vraag: Hoe bewijs ik dat ik maagd ben? Ze schreef:

"Nou ik ben 18 en weet dat als ik ga trouwen maagd moet zijn. Dat ben ik ook wel maar ik moet ook bloed hebben bij mijn eerste keer. Ik heb het gevoel dat dat bloed niet gaat komen omdat mijn maagdelijkheidsvlies of wat het ook mag zijn al “kapot” is. Het is echt erg als ik niet kan bewijzen dat ik maagd ben en wil graag weten of het nou wel of niet kapot is. Ik hoop echt dat u mij hier mee kan helpen."

Vrouw. Als je het aan mij vraagt dan is dit mijn antwoord: Helaas zijn er nog steeds culturen waar de maagdelijkheid van een vrouw belangrijk gevonden wordt. Ik hoop echter dat dit langzamerhand echt tot het verleden gaat behoren. Want dit is niet goed voor een vrouw. Ik hoop dat jij de moed zult hebben om dit aan te kaarten bij je aanstaande echtgenoot, en bij je familie.

Tien redenen waarom je niet hoeft te bewijzen dat je nog maagd bent.

Hieronder geef ik je tien redenen waarom je niet hoeft te bewijzen dat je nog maagd bent.

Ten eerste: maagdenvliesmythe

Veel vrouwen hebben nooit een maagdenvlies gehad, ook als ze nog nooit seks gehad hebben. Dus als je geen maagdenvlies meer hebt, dan is dat geen enkel bewijs dat je geen maagd meer bent. De idee van een maagdenvlies is echt een mythe.

Ten tweede: pijn en bloed bij ontmaagding is gevolg van seksuele onhandigheid

De idee dat een ontmaagding pijn doet en dat er bloed vloeit, dat is helaas wel een realiteit voor veel vrouwen. Echter: dit heeft vaak niets met een maagdenvlies te maken, zoals beweerd wordt, maar eerder met een gebrek aan kunde van zowel de man als de vrouw. Met andere woorden: een gebrek aan inzicht en vaardigheden in het voorbereiden van de vrouw op de geslachtsgemeenschap. Als bij man en vrouw deze inzichten en vaardigheden wel verworven zijn, kan een ontmaagding meestal pijnloos en gepassioneerd gebeuren. Maar wel pas na de nodige voorbereiding.

Ten derde: vaderschap bewijzen belangrijker dan maagdenvlies

Er is wel een reden waarom in sommige culturen van een vrouw gevraagd wordt dat ze nog maagd is. Daarmee hoopt men dat ze -als ze eenmaal zwanger raakt-, dat ze zeker weten dat het kind inderdaad zijn zoon of dochter is. En daar zit wat in. Maar om te bewijzen dat je niet zwanger bent als je het huwelijk ingaat, hoef je eigenlijk alleen maar te bewijzen dat je niet zwanger bent. En dat kan je eenvoudig aantonen met een zwangerschapstest. Die kan je gewoon kopen bij de drogist.

Ten vierde: Maagd of geen maagd: Je bent van jezelf.

Je bent van jezelf. Wereldwijd zijn miljoenen vrouwen opgestaan en eisen respect voor zichzelf, voor hun vrouwelijkheid en voor hun seksualiteit. Ook je seksualteit is van jou. Je kunt niet zomaar iemands bezit worden, alleen maar omdat dat de gewoonte is in een cultuur. En ook je seksualiteit is van jou. Het zou goed zijn als je je eigen seksualiteit goed zou leren kennen en als je zou ontdekken wat jij er voor nodig hebt om open te gaan zodat jij hem in jouw vagina kunt uitnodigen als jij het wilt en als jij niets liever meer wilt dan dat. Dan kan je er namelijk van genieten. Het zou goed zijn als jij je eigen seksualiteit zo goed zou leren kennen, dat je voor hem een liefdeslerares kunt zijn die hem leert hoe hij jou kan benaderen en verleiden op zo'n manier dat jij hem helemaal kunt vertrouwen, op een manier waarop jij ook jezelf helemaal kunt vertrouwen. Dat zijn namelijk de voorwaarden om je echt helemaal over te kunnen geven aan seksuele penetratie met je geliefde.

Ten vijfde: bloed eisen bij ontmaagding is vorm van vrouwenmishandeling

De eis dat er bloed moet vloeien bij de ontmaagding zie ik als een vorm van vrouwenmishandeling. Ook de eis dat je moet “bewijzen” dat je maagd bent vind ik een vorm van vrouwenmishandeling. Als je van jezelf bent, en je seksualiteit van jouw is, dan ben je alleen verantwoordelijkheid schuldig aan jezelf.

Ten zesde: ontmaagdingstrauma voorkomen

Het punt is: het blijft niet bij een maagdelijkheids eis. In dit soort culturen gaat men er van uit dat een vrouw geen eigenaar is van haar lichaam, maar dat het eigendom wordt van haar man. Vervolgens moet ze dan seks met hem hebben ook als ze daar helemaal nog niet klaar voor is. De zogenaamde “huwelijkheidnachtsverkrachting” is een vorm van geweld waarbij menige romantische liefde van een bruid voor haar bruidegom vermoord werd in de huwelijksnacht.

Begrijp me goed: ik ben echt geen mannenhater. Maar mannen weten niet vanzelf wat een vrouw nodig heeft om seks met hem te kunnen hebben. Dat moeten ze leren. En in een cultuur waarin de maagdelijkheid bewezen moet worden in de huwelijksnacht, leren ze dat heel vaak helemaal niet (en de vrouw weet meestal al helemaal niet wat haar te wachten staat).

In plaats daarvan wordt de vrouw vaak enorm getraumatiseerd tijdens hun huwelijksnacht vanwege de eis tot penetratie om de familie maar tevreden te stellen. En dat verpest voor een vrouw vervolgens haar seksleven voor de rest van haar leven. En als het voor haar verpest is, dan is het daarmee voor haar man ook verpest. Als zij niet kan vanwege trauma, dan kan hij ook niet. Dus daarmee verpest hij het ook voor zichzelf.

Dat trauma wil ik jou en je aanstaande man helpen voorkomen.

Ten zevende: de wet staat aan jouw kant

In Nederland is een verkrachting binnen het huwelijk strafbaar. Dit betekent dat je als vrouw ook als je getrouwd bent het recht hebt om zelf te beslissen over je lichaam, je seksualiteit, en je vagina. Je hebt het recht om te zeggen dat je (nog) geen penetratie wilt. Dat is in de Nederlandse wet vastgelegd.

Ten achtste: pijnloos ontmaagden kan je leren

Zowel mannen als vrouwen hebben een leerproces nodig, een ontwikkelingsproces om te leren goed met hun eigen en elkaars seksualiteit om te gaan. Als een echtpaar de tijd neemt om dit ontwikkelingsproces door te maken, kunnen ze vaak een lang en goed seksueel liefdesleven hebben. Dat leerproces dat gun ik jou en jouw toekomstige man ook. Zodat jullie ook een lang en goed seksueel liefdesleven kunnen hebben samen.

Ten negende: oplossing voor maagdenbloed eis

Misschien is het zijn familie die bloed wil zien op het laken. Er zijn vrouwen, en ook mannen die iets verzinnen om bloed op het laken te krijgen zonder huwelijksverkrachting om hun (schoon)familie tevreden te stellen.

Ten tiende: educatie van familie en schoonfamilie kan maagdelijkheidstrauma voorkomen

Wellicht is het mogelijk om het bovenstaande met je familie/schoonfamilie te bespreken zodat zij ook meer begrip voor je hebben. De maagdelijkheids mythe wordt vooral in stand gehouden door onwetendheid en gebrek aan educatie. Seksuele educatie zou in jouw cultuur mogelijk ook goed kunnen helpen.

Ga na of je dit met je aanstaande man kunt bespreken. Als hij er voor openstaat, dan kunnen jullie waarschijnlijk wel een weg vinden. Maar als hij niet openstaat voor een goed gesprek hierover of hij wijst deze ideeën af, en als hij je niet wilt helpen om trauma te voorkomen, dan raad ik je aan om niet met hem te trouwen. Voor je eigen bestwil.

Cursus Pijnloos Ontmaagden

Als je wilt leren hoe je pijnloos kunt ontmaagden kan je bij het Centrum voor Seksualiteit een cursus volgen. Voor meer informatie neem contact op met FreyaJoy Tinbergen. Kilk hier: contact