Bekkenfysiotherapie bij vaginisme en pijn bij seks klachten

Bekkenfysiotherapie bij vaginisme en pijn bij seks klachten, dat komt vaker voor. Fysiotherapie kan nuttig zijn ter aanvulling op je psychoseksuele therapie. Overleg met je behandelaar echter over de uitgangspunten en het tijdstip waarop je de aanvullende fysiotherapie begint.

Bij de behandeling van vaginisme en dyspareunie wordt bij het Centrum voor Seksualiteit uitgegaan van drie basisafspraken:

1. een tijdelijk penetratieverbod, zodat je in de gelegenheid bent om eerst voorwaarden te gaan scheppen waaronder penetratie (weer) plezierig en wenselijk voor je is, zonder angst.
2. een seksueel pijnverbod zodat lichamelijke beschadigingen kunnen genezen, en om seksuele vaardigheden te leren waarbij je nieuwe pijn en verwondingen/beschadigingen kunt voorkomen. En waarin eventueel medische behandeling zijn effect kan hebben op je lichamelijke en seksuele gezondheid.
3. een seksueel verduurverbod. Dit houdt in dat je geen seksuele dingen mag doen of laten gebeuren die je niet fijn vindt. Met deze afspraak ga jij ervoor zorgen dat alleen de leuke dingen kunnengebeuren op het gebied van seks. Daardoor wordt seks leuk, en nog leuker. En dat is de bedoeling: zodat je (weer meer) zult gaan genieten van seks.

Het is belangrijk dat deze drie basisafspraken ook tijdens de fysiotherapie gerespecteerd worden. Bovendien kan het zijn dat je eerst een stuk psychotherapie nodig hebt, waaronder bijvoorbeeld traumaverwerking en draagkrachtversterking, naast verheldering en inzicht, nieuwe communicatievaardigheden, probleemoplossingsvaardigheden, en het overwinnen van angsten, schuldgevoelens en schaamte, voordat het verstandig is om de praktische seksuele en genitale aspecten van je klacht aan te pakken. Daarom kan het verstandig zijn om niet meteen in het begin van je traject bij het Centrum voor Seksualiteit direct al fysiotherapie te beginnen bij een bekkenbodemtherapeut.

In de behandelprogramma's voor het oplossen van complexe psychosomatische seksuele klachten wordt gesproken van fasen. De eerste fase is psychotherapeutisch, de tweede fase traumaverwerking, de derde fase gaat om integratie van het geleerde en verworvenen in het seksuele leven: dit gaat over psychoseksuele educatie en seksuele vaardigheden. Indien behandeling door een bekkenfysiotherapeut gewenst is, is het meestal pas in de derde fase dat de bekkenfysiotherapeut erbij betrokken wordt. Het is echter niet altijd nodig. Daarom maakt aanvullende bekkenfysiotherapie geen standaard onderdeel uit van de behandelprogramma's.

Heb je hier vragen over? Overleg met je therapeut.

Drs FreyaJoy Tinbergen
psycholoog Amsterdam
seksuoloog Amsterdam