10 Tips voor partners van vrouwen met vaginisme of dyspareunie

Op speciaal verzoek van een vrouw met vaginisme ontvangen jullie nu 10 tips voor de partners van vrouwen met vaginisme of dyspareunie. Hoewel vaginisme en dyspareunie een grote impact kunnen hebben op de liefdesrelatie, is de relatie vaker niet dan wel een oorzaak voor het probleem. Soms komt het weleens voor dat ik een man in therapie neem en dat bij succes het probleem van zijn partner daarmee ook opgelost is. Soms geef ik relatie therapie, maar vaker help ik de vrouw in een individuele therapie, of nodig ik de partner af en toe uit als dat aan de orde is.

Toch kan je als partner wel een rol spelen bij het oplossen van vaginisme of dyspareunie. Per slot van rekening: als het haar niet lukt om pijnloze plezierige geslachtsgemeenschap met jou te hebben en het lukt jullie samen niet, dan is het jou als haar partner ook niet gelukt. Dus het probleem heb je wel samen. Daarom deze 10 tips:

Tip 1:
Probeer nooit penetratie te forceren want dat roept alleen maar meer angst en kramp op. En pijn is een teken dat er iets beschadigd wordt. Daarom raad ik aan om pijn altijd te vermijden. Vooral tijdens de geslachtsdaad.

Tip 2:
Het werkt vaak veel beter om voorwaarden te (leren) scheppen waaronder je vriendin open zou kunnen gaan. Dat is niet altijd even eenvoudig, want je vriendin kan problemen hebben waar jij als partner niet zoveel aan kan doen.

Tip 3:
In sommige gevallen is er geen sprake van vaginisme maar van beginnersangst, of koudwatervrees. Waar je in ieder geval op kunt focussen is om te ontspannen. Zorg ervoor dat jullie het fijn hebben samen. Stimuleer je vriendin om meer en meer te ontspannen bij jou terwijl jullie meer en meer genieten samen.

Tip 4:
Neem de tijd om met elkaar te praten over jullie relatie en jullie seksualiteit. Ga elkaar meer en meer ontdekken. Ontdek wat zij fijn vindt en nodig haar uit om jou ook te verkennen zonder dat er iets moet. Neem de tijd om te praten over haar angsten en zorgen op het gebied van seksualiteit en op andere gebieden. Maar neem niet haar verantwoordelijkheid voor zichzelf over.

Tip 5:
Als een vaginistisch reagerende vrouw, of een vrouw met dyspareunie bij mij in behandeling komt, dan begin ik altijd met een coïtusverbod en een pijnverbod. Voor de vrouw is dat vaak een enorme opluchting. Het gevolg is, dat het voor haar (en mogelijk voor jullie beiden) makkelijker wordt om te onderzoeken waardoor het komt. Als je de oorzaken eenmaal weet, dan weet je meestal ook wel wat goede oplossingen zouden kunnen zijn.

Tip 6:
Vaak is therapie een goede aanrader. Maar dan is het wel van belang om een deskundige therapeut te vinden, want lang niet elke therapeut kan dit. Vaak is het nuttig dat de vrouw alleen komt, soms ligt relatietherapie meer voor de hand. Overleg dat met je therapeut.

Tip 7:
Stimuleer lotgenotencontact.

Tip 8:
Download mijn artikelen o.a. "Vaginismetips
(Tips om je vaginisme en dyspareunie op te lossen)” en schrijf je in op mijn persoonlijke tiplijn over vaginisme en dyspareunie

Tip 9:
Respecteer jullie grenzen, die van haar, en ook die van jezelf. Zeker in seksueel opzicht moet je nooit iets verduren wat je niet prettig vindt, of je nu man bent of vrouw.

Tip 10:
Praat met elkaar over jullie angsten, grenzen en wensen op het gebied van seks. Daardoor kan er al veel verhelderd worden.

Heeft je partner of heb jij zelf last van vaginisme of dyspareunie (dat is pijn bij seks zonder medische oorzaak)? Wacht niet langer en kom in actie. Neem nu contact met mij op

Klik op de link hieronder en vraag meer info en/of een afspraak: contact

FreyaJoy Annemarie Tinbergen
Psycholoog-seksuoloog Amsterdam en online

 

Wat cliënten over mijn therapie zeggen

Ontvang mijn Vaginismetips

Schrijf je in op mijn emailtiplijn. Vul je naam en e-mail in en ontvang tevens het ebook Vaginismetips

Zo loste ik mijn vaginisme op

Prijs: €47,00,  Bestel hier: Bestel

Voor meer info klik hier: "Zo loste ik mijn vaginisme op"